2009. február 1., vasárnap

Gyermeki testbeszéd

Egy nagyon kedves barátom küldte nekem ezt a cikket. Ahova a fia jár óvodába oda volt kirakva.
Így tőle tudom ezt a mesét....

Gyermeki testbeszéd
Szóbeli megnyilvánulásainkat arckifejezések, például mosoly, pupillamozgás, fejbólintás, fejrázás, kéz- és lábmozdulatok, izzadás, stb. kísérik. Ezeket nonverbális kommunikációnak, nevezik.
A személyes kommunikációnak csupán harmincöt százaléka a szóbeli közlésen alapuló beszéd. Több mint hatvanöt százalékát a nem szavakkal történő kommunikáció a testbeszéd alkotja. A szóbeli kommunikáció elsősorban információk átadására szolgál, míg a testbeszéddel az egymáshoz való viszonyulás érzelmeinket fejezzük ki. Az utóbbi esetenként a verbális közlést is helyettesítheti. Az alig vagy csak keveset beszélő csemete gesztusai fontos üzenetet hordoznak, tartalmuk van, hiszen ezek nélkül a kicsi nem képes megértetni magát a környezetével. Vannak olyan, nem verbális megnyilvánulások, melyek velünk születtek, és vannak tanult, esetleg kultúránként eltérő mozdulataink.
Fejtartás fejrázás
A fejrázás gesztusa, mint tagadás a csecsemőkorban elsajátított elem. A jóllakott csecsemő jobbra-balra mozgatja a fejét, hogy édesanyja mellét eltávolítsa magától, vagy etetéskor félrerántja a fejét, hogy a további etetést megakadályozza. Egy érthetően kommunikáló kicsi már burkolt üzeneteket küld érzelmeiről, véleményéről testbeszédének segítségével. Az egészséges csecsemő testbeszéde 2,5 éves korától egyre kifinomultabbá, változatosabbá válik. A kicsik testnyelvének legjellemzőbb jelei közé tartozik a fejtartás.
  • Magabiztosságra utal, ha a csöppség felemelt fejjel, a beszélgetőtárs szemébe néz.
  • Bólogatásával vagy ingatásával ennek ellenkezőjét jelzi.
  • A fejrázás erőteljesebb formában a gyermek mérges/dühös voltát is mutathatja.
Arckifejezéssel
A gyermeki arckifejezés is fontos eleme a tesztbeszédnek.
  • a mosoly, a nyugodt, elernyedt arckifejezés, a lazán nyitott száj elégedettséget
  • a fintorgó arc feszültséget, nemtetszést
  • Az összevont szemöldök haragot fejez ki

Megfigyelték, hogy a csecsemők és a kisgyermekek pupillája nagyobb, mint a felnőtteké, és a gyermeki szembogár állandóan tágul, ha felnőttek vannak jelen. Ennek a veleszületett arckifejezésnek a célja vélhetően az, hogy a megnagyobbodott pupillával szüntelenül felhívja magára a felnőtt figyelmét.

Ezzel még nincs vége mert van még egy oldal ebből a cikkből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése